odwiedŹ nas

© 2019 by Fundacja Uwaga

• Fundacja Uwaga

Fałszywi 'wnuczkowie' znów w Radomiu

Do Komendy Miejskiej Policji w Radomiu zgłosiły się kobiety, które zostały oszukane. W pierwszym przypadku do 77-letniej mieszkanki Radomia zadzwonił mężczyzna, podając się za funkcjonariusza policji i opowiedział zmyśloną historię - relacjonuje Justyna Leszczyńska, rzeczniczka prasowa Komendy Miejskiej Policji w Radomiu. Kobieta poszła do banku, wypłaciła pieniądze i przekazała przypadkowej osobie w umówionym miejscu. W podobny sposób oszukano 89-letnią seniorkę, która przekazała obcej osobie nie tylko pieniądze, ale także złotą biżuterię. Mężczyzna przyszedł po pieniądze do jej domu.

Kolejne zgłoszenie dotyczyło 65-latki, do której zadzwonił rzekomy krewny i wmawiał, że uczestniczył w zdarzeniu drogowym i potrzebne są pieniądze. Na szczęście w tej sytuacji nie doszło do przekazania pieniędzy oszustowi.

Rzeczniczka podkreśla, że oszuści często posługują się książkami telefonicznymi, z których wybierają osoby o imionach charakterystycznych dla osób starszych. By wywrzeć wrażenie i zdobyć zaufanie, coraz częściej podszywają się nie tylko za członka rodziny, ale również za urzędnika lub przedstawiciela jakiejś organizacji bądź instytucji.

- Wmawiają również, że są funkcjonariuszami Centralnego Biura Śledczego lub policjantami, a pieniądze są potrzebne na wykupienie z problemów członka ich rodziny lub prowadzą sprawę oszustw i wyłudzania pieniędzy. W rozmowie oszuści zawsze proszą o dyskrecję. W ten sposób wyłudzają od pokrzywdzonych często oszczędności całego życia - mówi Justyna Leszczyńska.

Jeśli znacie podobne przypadki zgłaszajcie je do nas. Razem powstrzymamy falę oszustw.

Fundacja Uwaga utrzymuje się tylko z datków. Możesz wesprzeć nasze działania https://www.siepomaga.pl/fundacjauwaga… lub dokonując wpłaty bezpośrednio na numer rachunku do wpłat darowizn: mBank 23 1140 2004 0000 3802 7928 5740 Dziękujemy!

312 wyświetlenia
  • Black Facebook Icon