odwiedŹ nas

KRS nr 0000806077

© 2019 by Fundacja Uwaga

• Fundacja Uwaga

Kolejna seniorka z małopolski oszukana

Małopolska w ostatnim czasie wiedzie niechlubny prym pod względem ilości osób oszukanych metodą na wnuczka i policjanta. W taki sposób została oszukana 74-latka z gminy Skawina.

21 listopada do 74-letniej mieszkanki gminy Skawina zadzwoniła kobieta, informując seniorkę, że jej córka spowodowała wypadek i należy wpłacić 50 tysięcy złotych kaucji, aby córka mogła opuścić areszt. Starsza pani będąc przekonaną, że rozmawia z funkcjonariuszem policji postępowała według poleceń oszustki. Niedługo po zakończonej rozmowie do drzwi ofiary zapukał kurier, który odebrał 50 tysięcy rzekomej kaucji. Przekazana kwota stanowiła oszczędności 74-latki, oraz pieniądze pożyczone od rodziny!

Dopiero po kilku godzinach i po kolejnych rozmowach z rodziną seniorka zrozumiała, że została oszukana.

Śledztwo prowadzone przez krakowskich funkcjonariuszy doprowadziło na trop 20-latka z powiatu radomszczańskiego. Był on kurierem. W chwili zatrzymania miał przy sobie 17 tysięcy złotych pochodzących z oszustwa. Mężczyzna został tymczasowo aresztowany na okres 3 miesięcy. Za popełniony czyn grozi mu do 8 lat więzienia. Policja pracuje nad ustaleniem tożsamości pozostałych członków oraz sprawdza czy w podobny sposób mogły zostać poszkodowane inne osoby.

Jeśli posiadacie informacje o takich osobach apelujemy o zgłaszanie sprawy bezpośrednio na Policję lub do fundacji Uwaga

Jednocześnie apelujemy o ostrożność i stosowanie zasady ograniczonego zaufania, kiedy dzwoni do was ktoś przedstawiających taki sam lub podobny scenariusz. Zweryfikujcie tożsamość osoby zanim podejmiecie dalsze kroki. W bardzo łatwy sposób możecie stracić oszczędności życia.

126 wyświetlenia
  • Black Facebook Icon